فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1401)

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 51، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امین حاجیان نژاد*، هادی امیری، علی خرم کوهی صفحات 1-20
    اخبار سود از اهمیت خاصی برای سرمایه گذاران برخوردار است و انتظار می رود احساسات سرمایه گذاران بر واکنش آنها به محتوای واقعی اخبار سود تاثیرگذار باشد. همچنین، انتظار می رود احساسات مثبت به همراه انتشار اخبار مثبت سود و همچنین، احساسات منفی به همراه انتشار اخبار منفی سود تاثیر مضاعفی بر انحراف بازده ایجاد کند. در همین راستا پنج فرضیه تدوین شد. نمونه ای متشکل از 125 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1394 الی 1399 انتخاب و برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیونی چندمتغیره به روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته ها نشان دادند در شرکت های با احساسات بالا، حساسیت بازده نسبت به اخبار خوب سود بیشتر و در شرکت های با احساسات پایین، حساسیت بازده نسبت به اخبار بد سود بیشتر بوده است. همچنین، نتایج حاکی از محتوای اطلاعاتی اخبار سود بوده است. این یافته ها به سرمایه گذاران یادآوری می کند مراقب جو غیرمنطقی بازار، باشند و توجه بیشتری به واکنش بیش از اندازه به اخبار سود، هم از جنبه منفی و هم از جنبه مثبت بر تغییر قیمت ها کنند.
    کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذاران، بازده تعدیل شده سهام، اخبار سود، واکنش فزاینده
  • سید داود حسینی راد، مصطفی قاسمی*، عبدالرضا محسنی صفحات 21-36
    هدف پژوهش حاضر، بررسی آثار گرایش کارآفرینانه بر عملکرد مالی با در نظر گرفتن نقش تعدیلی کیفیت اطلاعات حسابداری است. روش پژوهش از نوع همبستگی است و با استفاده از مدل معادلات ساختاری داده ها تجزیه وتحلیل شده است. جامعه آماری پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که با نمونه گیری حذف سیستماتیک، تعداد 140 شرکت در بازه زمانی سال های 1391 الی 1398 انتخاب و بررسی شدند. نتایج آماری فرضیه های اول و دوم پژوهش نشان می دهند معیارهای گرایش کارآفرینانه باعث بهبود شاخص های عملکرد مالی (حسابداری و اقتصادی) می شود و فرضیه سوم نشان داد معیارهای گرایش های کارآفرینانه باعث ارتقای کیفیت اطلاعات حسابداری می شود. براساس فرضیه چهارم و پنجم، عملکرد مالی (حسابداری و اقتصادی) نیز کیفیت اطلاعات حسابداری را افزایش می دهد. براساس فرضیه ششم، کیفیت اطلاعات حسابداری، تاثیرپذیری گرایش کارآفرینانه را بر عملکرد مبتنی بر داده های حسابداری بهبود می بخشد؛ اما نتایج حاصل از فرضیه هفتم نشان می دهند کیفیت اطلاعات حسابداری بر رابطه معیارهای گرایش کارآفرینانه و شاخص های عملکرد اقتصادی در بورس اوراق بهادر تهران تاثیر منفی خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: نوآوری، تداوم فعالیت، سود هر سهم، کیفیت افشا
  • نرگس حمیدیان*، مهدی عرب صالحی، مجید تقیان صفحات 37-60
    اطلاعات صورت های مالی، یکی از منابعی است که حسابرسان برای ارزیابی وضعیت تداوم فعالیت استفاده می کنند؛ با این حال، ارقام صورت های مالی ممکن است عملکرد واحد تجاری را به طور کامل منعکس نکند؛ بنابراین، در بررسی تداوم فعالیت، توجه حسابرسان به عوامل غیرمالی ضرورت دارد. مدیریت سود واقعی می تواند ازجمله عوامل غیرمالی باشد که با در نظر گرفتن پیامدهای زیان بار آن بر عملکرد بلندمدت شرکت، به ویژه شرکت هایی با سلامت مالی ضعیف، احتمال می رود با اظهارنظر حسابرس درباره تداوم فعالیت در ارتباط باشد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مدیریت سود واقعی بر اظهارنظر حسابرسی درباره تداوم فعالیت در شرکت های درمانده مالی است؛ بدین منظور، اطلاعات مربوط به 194 سال - شرکت درمانده مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1386 تا 1398 جمع آوری شد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهند مدیریت سود واقعی ازطریق دستکاری جریان های نقدی عملیاتی و هزینه های اختیاری تاثیر مثبت و معناداری بر احتمال وجود بند ابهام در تداوم فعالیت در گزارش حسابرسی دارد؛ با این حال، شواهدی مبنی بر تاثیر معنادار مدیریت سود واقعی ازطریق دستکاری هزینه های تولید بر احتمال وجود بند ابهام در تداوم فعالیت در گزارش حسابرسی یافت نشد.
    کلیدواژگان: فرض تداوم فعالیت، اظهارنظر حسابرس، مدیریت سود واقعی، درماندگی مالی
  • صدیقه مظاهری، خدیجه ابراهیمی کهریز سنگی*، آرزو آقایی چادگانی صفحات 61-80
    رویکردهای پیش بینی قیمت سهام، یکی از مباحث حایز اهمیت نزد سرمایه گذاران است. مومنتوم قیمت نشان می دهد عملکرد گذشته قیمت سهام، عملکرد آتی را برای دوره های آتی 3 تا 12 ماه پیش بینی می کند؛ ولی مومنتوم بنیادی یک رویکرد نوین است که دوجانبه گراست و به صورت دوطرفه مومنتوم قیمت و مومنتوم بنیادی را تحلیل می کند؛ بنابراین، ادبیات مالی را به کنکاش وا می دارد که آیا اثر استراتژی مومنتوم را تقویت و تشدید می کند. بر اساس این، پژوهش حاضر به بررسی تطبیقی ترکیب مومنتوم دوگانه قیمت و بنیادی در شرکت هایی با سطوح متفاوت بنیادی برای استراتژی برندگان و بازندگان بازار سرمایه پرداخته است. مطالعه حاضر از نوع کاربردی با رویکرد همبستگی است. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. داده ها از 210 شرکت برای دوره زمانی 1386 تا 1398 جمع آوری و به روش داده های ترکیبی، مقطعی و سری زمانی در قالب رگرسیون فاما و مکبث تحلیل شدند. نتایج نشان دادند اثر مومنتوم دوگانه قیمت و بنیادی به عنوان یک استراتژی دوگانه، نسبت به مومنتوم قیمت برای بازندگان نسبت به برندگان قوی تر است و بازار سرمایه را تقویت می کند. به عنوان توصیه سیاسی، ترکیب مومنتوم دوگانه قیمت و بنیادی می تواند بین محرکان بازده های گذشته تمایز ایجاد کند.
    کلیدواژگان: مومنتوم قیمت، مومنتوم بنیادی، مومنتوم دوگانه، پیش بینی قیمت سهام
  • سید مرتضی مرتضوی، جواد شکرخواه* صفحات 81-108
    نظام کنترل های داخلی، زیربنا و شالوده اصلی نظام راهبری بانک ها است و به منظور هدایت و نظارت بر فعالیت های بانکی در راستای تحقق اهداف آن و شفافیت و پاسخگویی استقرار می یابد. باوجود اهمیت و ضرورت کارکرد اثربخش نظام کنترل های داخلی در بانک ها تا کنون پژوهشی در زمینه شناسایی نقاط ضعف آن در ایران انجام نشده است. بر همین اساس و با توجه به پیامدهایی که ضعف های نظام کنترل های داخلی می تواند برای نظام بانکی کشور داشته باشد، در این پژوهش سعی شده است ضعف های نظام کنترل های داخلی بانک های ایران شناسایی شوند. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، در ابتدا گزارش های حسابرسی عملیاتی بانک ها بررسی شد، سپس مصاحبه با خبرگان صورت گرفت تا ضعف های دیگر نظام کنترل های داخلی بانک ها استخراج شوند. درنهایت، نظر خبرگان راجع به ضعف ها ازطریق پرسشنامه جمع آوری شد و اجماع ایشان درخصوص هر یک از ضعف ها با استفاده از روش دلفی فازی بررسی شد. برای ارزیابی صحت خوشه بندی انجام شده در این پژوهش، از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. براساس نتایج حاصل از بررسی اسناد حسابرسی عملیاتی بانک ها و مصاحبه های انجام شده با خبرگان، درمجموع 64 ضعف شناسایی شد. یافته ها بیان کننده آن است که 60 مورد از ضعف های شناسایی شده، اجماع عمومی موافق گروه دلفی را کسب کرده است و با انجام تحلیل عاملی، صحت خوشه بندی گویه ها تایید شد. یافته های این پژوهش می تواند به شناخت وضعیت کنونی و برنامه ریزی به منظور مرتفع کردن ضعف های موجود در نظام کنترل های داخلی بانک های ایران کمک کند.
    کلیدواژگان: نظام کنترل های داخلی، ضعف ها، گزارش حسابرسی عملیاتی، روش دلفی فازی
  • محمد کاشانی پور*، نرگس سرلک، انور بایزیدی صفحات 109-130
    بررسی ویژگی های شرکتی موثر بر محتوای اطلاعاتی سودهای سالیانه و میان دوره ای، ضمن ایجاد زمینه برای ارایه مطلوب اطلاعات مالی در راستای بهبود گزارشگری مالی، اطمینان سهامداران بالقوه و بالفعل را نیز جلب می کند. بر اساس این، در پژوهش حاضر، به بررسی این موضوع با رویکرد فراتحلیل طی دوره زمانی 20 ساله اخیر پرداخته شده است. در این راستا، تعداد 63 مقاله داخلی و خارجی بررسی شد. در راستای پاسخ گویی به پرسش های پژوهش، از رویکرد فراتحلیل در نرم افزار CMA 2 استفاده شد. در پژوهش حاضر، محتوای اطلاعاتی سودهای سالیانه و میان دوره ای در نقش متغیر وابسته به شکل همبستگی و رابطه رگرسیونی بین سود حسابداری با معیارهای مختلف واکنش قیمتی ازقبیل بازده، قیمت، بازده غیرعادی یا بازده انباشته در مطالعات قبلی تعریف شد. همچنین، ویژگی های شرکتی، نقش متغیر مستقل را دارند که باید در مطالعات قبلی به شکل اثر تعاملی در سود حسابداری، ضرب و تاثیر آنها بر معیارهای مختلف واکنش قیمتی بررسی شده باشد. یافته های پژوهش حاکی از تاثیر منفی و معنادار ویژگی های شرکتی ازقبیل اهرم مالی و زیان ده بودن شرکت بر محتوای اطلاعاتی سود حسابداری است. این در حالی است که محتوای اطلاعاتی سود حسابداری، مستقل از سایر ویژگی های شرکتی ازقبیل اندازه شرکت، فرصت رشد، سودآوری و ریسک سیستماتیک بوده است. در رابطه با اندازه شرکت، نوع گزارش مالی (سالیانه و میان دوره ای) عامل تعدیل کننده است؛ به طوری که محتوای اطلاعاتی سود سالیانه، مستقل از اندازه شرکت است. درمقابل، تاثیر اندازه شرکت بر محتوای اطلاعاتی سود میان دوره ای، منفی و معنادار است.
    کلیدواژگان: ویژگی های شرکتی، محتوای اطلاعاتی سود سالیانه و میان دوره ای، رویکرد فراتحلیل
|
  • Amin Hajannejad *, Hadi Amiri, Ali Khoramkohi Pages 1-20
    Earning news is of particular importance to investors, and investors’ emotions are expected to influence their reaction to the actual content of earning news. Also, it is expected that positive emotions along with the publication of positive earning news and negative emotions along with the publication of negative earning news have a double effect on stock returns. In this regard, five hypotheses were developed in this study. A sample consisting of 125 companies was selected from among the companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) from 2014 to 2019, and a multivariate regression model was used to test the hypotheses. The findings of the study showed that in companies with high emotions, the sensitivity of returns to good earning news was higher, and in companies with low emotions, the sensitivity of returns to bad news was higher. Also, the results indicated the informational content of earning news. These findings remind investors to be careful of the irrational market atmosphere and to pay more attention to overreacting to earning news both from the negative and positive aspects of price changes.
  • Sayed Davoud Hoseinirad, Mostafa Ghasemi *, Abdolreza Mohseni Pages 21-36
    The purpose of the present study was to investigate the effects of entrepreneurial orientation on financial performance by considering the moderating role of accounting information quality. The research method was correlational and the data were analyzed using structural equation modeling. The statistical population included the companies listed on Tehran Stock Exchange (TSE), which were selected and studied through the systematic elimination of 140 companies in the period of 2012-2019. The statistical results of the 1st and 2nd research hypotheses showed that the criteria of entrepreneurial orientation improved the indicators of financial performance (accounting and economics) and those of the 3rd hypothesis revealed that the criteria of entrepreneurial tendencies ameliorated the quality of accounting information. According to the 4th and 5th hypotheses, financial performance (accounting and economics) also improved the quality of accounting information. The 6th hypothesis indicated that the quality of accounting information made better the impact of entrepreneurial orientation on performance based on the accounting data. However, the results of the 7th hypothesis demonstrated that the quality of accounting information had a negative effect on the relationship between the entrepreneurial orientation criteria and indicators of economic performance in Tehran Stock Exchange (TSE).
    Keywords: innovation, Continuity of Activity, earnings per share, quality of disclosure
  • Narges Hamidian *, Mehdi Arabsalehi, Majid Taghian Pages 37-60
    Financial statement information is one of the potential sources used by auditors to assess the entity's going-concern determination. However, the numbers reported in the financial statements may not fully reflect all available information about entity's performance. Therefore, auditors' attention to non-financial factors is necessary when assessing the going-concern client. Earning management through manipulation of real activities can be one of the non-financial factors that are relevant to the likelihood of auditors’ going-concern opinions considering its detrimental consequences on the long-term performance of the company, especially those with poor financial health. Hence, the purpose of this study was to investigate the effect of real earning management on the going-concern audit opinion for financially distressed firms. To achieve the research goal, the information related to 194 financially distressed firm-years listed in Tehran Stock Exchange (TSE) was collected for the period 2009-2019. The results showed that real earning management through operating cash flows and manipulation of discretionary expenses has a positive and significant effect on the likelihood of the going-concern uncertainty paragraph in the audit report; However, no evidence was found on the significant effect of real earning management through manipulation of production costs on the likelihood of the going-concern uncertainty paragraph in the audit report.
    Keywords: Going-Concern Assumption, Going-Concern Opinion, Real Earning Management (REM), Financial Distress
  • Sedigheh Mazaheri, Khadije Ebrahimi Kahrizsangi Ebrahimi Kahrizsangi *, Arezoo Aghaei Chadegani Pages 61-80
    Forecasting approaches to stock price are one of the most important issues for investors. Price momentum shows that past stock price performance predicts future performance for future periods of 3 to 12 months. However, fundamental momentum is a new reciprocal approach that bilaterally analyzes price momentum and fundamental momentum. Thus, the financial literature has tried to explore whether it reinforces the effect of momentum strategy. Accordingly, the present study aimed to comparatively investigate the combination of dual price and fundamental momentums in companies with different fundamental levels for the strategy of winners and losers of the capital market. This study was an applied research with a correlation approach. The necessary data were collected from the statistical population, including 210 companies listed on Tehran Stock Exchange (TSE) from 2007 to 2019. The data were collected by using a combined, cross-sectional, and time-series method and analyzed by FAMA regression and Macbeth. The results showed that the effect of dual price and fundamental momentums as a dual strategy was more substantial than the price momentum for the losers and strengthened the capital market for the winners. As a political recommendation, a combination of the dual momentums of price and fundamentals can differentiate between past performance drivers.
    Keywords: Price Momentum, Fundamental Momentum, Dual Momentum, Stock Price Forecasting
  • Seyyed Morteza Mortazavi, Javad Shekarkhah * Pages 81-108
    The system of internal controls is the main foundation of banks' governance system and is established to guide and supervise banking activities in order to achieve their goals and transparency and accountability. Despite the importance and necessity of the effective functioning of the internal control system in banks, no research has been conducted to identify its weaknesses in Iran. Accordingly, considering the consequences that the weaknesses of the internal control system can have for the banking system, this study, aims to identify the weaknesses of the internal control system of Iranian banks. In order to achieve the objectives of the study, first, the operational audit reports of banks were reviewed. Experts were then interviewed to identify other weaknesses in the banks' internal control system. Finally, the experts' opinions about the weaknesses were collected through a questionnaire and their consensus on each of the weaknesses was examined using the fuzzy Delphi method. Confirmatory factor analysis was used to evaluate the accuracy of clustering in this study. Based on the results of reviewing banks' operational audit reports and interviewing experts, a total of 64 weaknesses were identified. The findings indicate that 60 of the identified weaknesses gained a general consensus in favor of the Delphi group, and by factor analysis, the accuracy of the clustering of items was confirmed. The findings of this study can help to identify the current situation and plan to address the weaknesses of the internal control system of Iranian banks.
    Keywords: Internal Control System, weaknesses, Operational Audit Report, the Fuzzy Delphi
  • Mohammad Kashanipour *, Narges Sarlak, Anvar Bayazidi Pages 109-130
    Examining the corporate characteristics affecting the informational content of annual and interim earnings, while creating a context for the favorable presentation of financial information in order to improve financial reporting, can gain the confidence of current and potential shareholders, too. Accordingly, this research investigated company characteristics and information content of annual and interim earnings using a meta-analysis approach during the last 20 years. In this regard, 63 domestic and foreign articles were reviewed. To answer research questions, a meta-analysis approach was used in CMA2 software. In the present study, the information content of annual and interim earnings as the dependent variable is defined as the correlation and regression relationship between accounting earnings with different price reaction criteria such as return, price, abnormal, or accumulated return in previous studies. Also, corporate characteristics have the role of an independent variable, which should be investigated in previous studies in the form of an interactive effect in accounting profit, multiplication, and their effect on different price response criteria. The findings indicate the negative and significant effect of company characteristics such as financial leverage and loss of the company on accounting earnings information content. However, accounting earnings information content has been independent of other company characteristics such as company size, growth opportunity, profitability, and systematic risk. Regarding company size, the type of financial reporting (annual and interim) is a moderating factor, so the information content of annual earnings was independent of company size. In contrast, the effect of company size on the information content of interim earnings was negatively significant.
    Keywords: company characteristics, the information content of annual, interim earnings, Meta-analysis approach